Johta­misen ja esimiestyön erikoi­sam­mat­ti­lehti
tiiminvetäjä

Tuore tiiminvetäjä! Ota nämä asiat huomioon, niin onnistut

Saitko paikan uuden tiiminne vetäjänä? Onnea! On hieno hetki huomata, että omaa työpanosta ja osaamista todella arvostetaan.

Pyyntö ryhtyä tiiminvetäjäksi tulee usein yllättäen, eikä harkinta-aikaa välttämättä ole. Alkuinnostuksen jälkeen kannattaa kuitenkin jäädä hetkeksi pohtimaan, mitä uusi vastuu todella tarkoittaa.

Harppaus työntekijästä tiiminvetäjäksi on suuri ja työtehtäväsi muuttuvat todennäköisesti huomattavasti. Jos et ole toiminut tiiminvetäjänä aiemmin, edessäsi on haasteita, joita et ole ennen kohdannut. Tiimiflow-oppaastamme löydät runsaasti työkaluja sekä tiiminvetäjän urasi alkuun että myöhemmin käytettäviksi.

Johtamista voi oppia

Johtamistaitoihin panostaminen ei ole hukkaan heitettyä aikaa. Se taas, että niihin ei panosta, voi kostautua. Center for Creative Leadership -yhtiön tutkimuksen mukaan 38 prosentista jopa 50 prosenttiin uusista yhdysvaltalaisjohtajista epäonnistuu tavoitteissaan ensimmäisen 18 kuukauden aikana.

Ei kannata kuitenkaan säikähtää. Epäonnistujien joukkoon päätymisen voi usein välttää sillä, että kehittää omia johtamistaitojaan yhä paremmiksi, motivoivammiksi ja tiimiläiset huomioon ottaviksi. Tiimin hyvinvointi näkyy työjäljessä ja saavutetuissa tavoitteissa.

Tiimin johtamisen taito karttuu sitä nopeammin, mitä innokkaammin uusi vetäjä rooliinsa paneutuu. Logiikka on yksinkertainen: Jos keskityt ensisijaisesti oman alasi seuraamiseen ja ammattitaitosi kartuttamiseen, kehityt paremmaksi asiantuntijaksi. Jos paneudut asiakkaidesi tarpeisiin, toiveisiin ja opettelet todella tuntemaan heidät, kehityt paremmaksi myyjäksi. Jos taas kehität esimiestaitojasi ja tutustut kunnolla tiimiisi, sinusta tulee parempi johtaja.

Tiiminvetäjänä sinun täytyy esimerkiksi:

 • Suunnitella koko tiimin toimintaa
 • Ymmärtää ryhmän toiminnan dynamiikkaa
 • Muistaa huolehtia tiimin toiminnan asiakaslähtöisyydestä
 • Johtaa ihmisiä tavoitteita asettamalla, ohjaamalla ja motivoimalla
 • Oppia seuraamaan tiimin jäsenten toimintaa
 • Uskaltaa antaa sekä kiittävää että korjaavaa palautetta vaikuttavasti
 • Edistää tiimiä koskevia päätöksiä, vaikka muu tiimi niitä vastustaisikin
 • Osata johtaa nopeita ja yllättäviäkin muutoksia
 • Pystyä puolustamaan tiimin oikeuksia tarvittaessa
 • Huolehtia siitä, että tiimin yhteistyö muiden tiimien kanssa toimii
 • Osata johtaa itseäsi niin, että toimintasi on ennustettavaa ja sanallinen sekä sanaton viestintäsi tukevat toisiaan

Millainen on hyvä tiiminvetäjä?

Kun perusta on kunnossa, tiimisi voi parhaimmillaan kehittyä tehokkaaksi huipputiimiksi, jossa jokaisen osaaminen pääsee esiin ja kaikki saavat haastaa itseään sopivassa määrin.

Johtamistaitojen kartuttamisessa auttavat esimerkiksi nämä ominaisuudet:

Aitous – Kun tiiminvetäjä on aidosti oma itsensä, muidenkin tiimiläisten on helpompi olla aitoja. Aitoa johtajaa kunnioitetaan, mutta teennäisyys aiheuttaa vastarintaa.

Positiivisuus – Positiivinen ilmapiiri ruokkii luovuutta, tuotteliaisuutta ja luottamusta. Virheistä ja ongelmistakin kannattaa etsiä positiivisia puolia ennen kuin ottaa ne esiin tiimipalavereissa. Esimiestyötä tutkinut Robert Mann on selvittänyt, että kun negatiivisistakin asioista haetaan positiivisia kulmia, ongelmat eivät tunnukaan enää niin isoilta ja ratkaisuja on helpompi etsiä.

Avoimuus – Muutoksille avoin tiiminvetäjä säästää sekä itseään että tiimiään turhalta kuormitukselta. Muutoksia tapahtuu varmasti ja niitä satelee yhtä lailla tiimin sisältä, organisaation johdolta, asiakkailta kuin ympäröivästä yhteiskunnastakin. On helpompaa hyväksyä muutokset kuin yrittää säilyttää vanhat toimintatavat hampaat irvessä.

Vaikka jotkut tuntuvatkin olevan synnynnäisiä johtajia, harvalta se todella käy luonnostaan. Johtamistaitojaan voi kehittää siinä missä muutakin asiantuntijuutta.

Jos taas epäilet omia tiiminvetäjän taitojasi, testimme auttaa sinua selvittämään, millä tolalla ne ovat. Tiimidiagnoosi taas kertoo, kuinka tiimisi toimii ja miten sitä voisi kehittää.

ilmoittaudu-koulutukseen
Henni Jääskeläinen
Viestinnän asiantuntija
Henni vastaa Brik-lehdestä sekä työskentelee tiiviisti myös Brikin kirjatuotannon ja oppaiden parissa. Hennin erikoi­salaa on erityi­sesti erityyp­pisten tekstien tuot­ta­minen.
Lue lisää
taitava-tiimivalmentaja
Kirjat
Taitava tiimivalmentaja – Miten saan tiimiflown virtaamaan?
Lue lisää
Aiheesta lisää
Tunnista tiiminvetäjän 4 oleellista tehtävää
Hallitsetko innostamisen, haastamisen ja toiminnan puitteisiin vaikuttamisen taidot?
Lue artikkeli
huipputiimi
10 keinoa, joilla hioa tiimityöskentely huippuunsa
Lue artikkeli