Johta­misen ja esimiestyön erikoi­sam­mat­ti­lehti
osaaminen näkyviin

Jokaisen osaaminen on arvokasta – Näin tunnistatte osaamisenne tiimissä

Omaa osaamistaan saattaa herkästi vähätellä, mutta turhaan. Harjoitustehtävä auttaa tunnistamaan, kuinka monipuolista osaaminen esimerkiksi tiimissä on.

Jokaisella on arvokasta osaamista. Pidämme omaa osaamistamme kuitenkin helposti itsestäänselvyytenä emmekä näe sen ainutlaatuisuutta. Saatamme ajatella, että pitäisi olla aivan huipulla ennen kuin voi sanoa, että osaa jonkin asian. Kuitenkin kun huippuosaajilta kysytään, missä he kokevat olevansa hyviä, he kokevat useimmiten olevansa aivan yhtä epävarmoja osaamisestaan kuin aloittelijatkin. Mitä enemmän opit jostakin asiasta, sen paremmin huomaat, ettet ymmärrä vielä läheskään kaikkea.

On helpottavaa suhtautua asiaan oppimispolkuna: Olemme kaikki vain jossain kohtaa omaa oppimispolkuamme, eikä sillä ole niin väliä, onko reitti nopein tai suorin. On kuitenkin hyödyllistä tunnistaa, minkälainen oma polku on ollut tähän asti, missä on tällä hetkellä ja mihin haluaisi sen tulevaisuudessa jatkuvan.

Harjoitus: Tunnista osaaminen tiimissä

Osaamisen tunnistaminen voidaan ottaa tiimin yhteiseksi tehtäväksi. Omaa osaamista tulee useimmiten mietittyä silloin, kun sitä pitää sanoittaa muille. Osaamisen voi, ja se kannattaakin ottaa puheeksi työyhteisössä ilman arvottavaa tai vertailevaa näkökulmaa.

Tiimiharjoitus ”mistä olen tulossa – missä olen nyt – mihin olen menossa” auttaa paljon myös oman osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa. Se on yksinkertainen mutta loistava tapa pohtia, mistä oma osaaminen on kertynyt ja minkälaiset asiat tai vaiheet ovat sitä (työ)elämän aikana muokanneet.

Harjoitus toimii samalla tiimin yhteisenä tutustumisharjoituksena, sillä sen avulla opitte toistenne osaamisesta ja historiasta. Tämä mahdollistaa tehokkaamman osaamisen jakamisen ja hyödyntämisen työyhteisön sisällä. Kokemuksesta voin sanoa, että vaikka luulet tuntevasi työkaverisi jo hyvin, tämä harjoitus tuo joka kerta uusia ahaa-elämyksiä.

Harjoitus etenee seuraavasti:

  1. Sopikaa ajankohta harjoituksen toteutukselle. Aikaa on hyvä varata 10–20 minuuttia per henkilö, eli esimerkiksi viiden hengen tiimissä 1,5 tuntia voi olla sopiva aika.
  2. Jokainen valmistautuu tapaamiseen etukäteen. Ohjeistus valmistautumiseen: Valmistele noin 10 minuutin esitys, jossa kerrot: 1. Mistä olen tulossa? 2. Missä olen nyt? 3. Minne olen menossa? Esityksen toteutusmuoto on vapaa. Sen tarkempaa ohjeistusta ei tarvitse antaa. Jokainen saa itse päättää, minkä verran itsestään kertoo ja millä tavoin toteuttaa esityksen.
  3. Tapaamisessa jokainen kertoo itsestään vuorollaan vastaamalla annettuihin kolmeen kysymykseen. Muiden tehtävänä on kuunnella ja mahdollisesti esittää kysymyksiä. Esityksistä yleensä riittää vaikka kuinka paljon juteltavaa, mutta on hyvä varmistaa, että jokaiselle jää aikaa omaan esitykseensä ainakin sovittu 10 minuuttia.
osaamisen harjoitus

Harjoituksen myötä tulee sanoittaneeksi sitä, mistä oma kokemus ja osaaminen on kertynyt. Se, mitä asioita päättää esityksessään kertoa, kirkastaa näkemystä siitä, mitkä asiat, kokemukset tai taidot itse näkee merkityksellisinä. Harjoitus antaa monipuolisen kuvan osaamisesta, eikä sen tarvitse liittyä pelkästään työelämään. Harjoituksessa tulee myös katsottua tulevaan, ja kertyneen osaamisen lisäksi jokainen pääsee pohtimaan, mihin suuntaan haluaisi seuraavaksi liikkua omalla polullaan.

Harjoitus auttaa ymmärtämään, miten oma osaaminen näyttäytyy ulospäin, ja mitkä asiat kiinnittävät erityisesti muiden huomion. Muiden lisäkysymykset ja kommentit tuovat lisää ymmärrystä omasta osaamisesta. Se, mitä olet itse pitänyt hassuna harhapolkuna, voi jonkun toisen mielestä olla todella mielenkiintoista. Alat huomaamattasi arvostaa omaa osaamistasi hieman enemmän. Mitä kummallisemmat taidot voivat olla hyödyksi nykyisessäkin tehtävässä. Harjoituksen jälkeen tunnistat todennäköisesti paremmin omia uniikkeja vahvuuksiasi ja osaat sanoittaa niitä selkeämmin.

Tätä harjoitusta ei kannata ottaa liian vakavasti. Osaamiskartoitukset ja CV:n laadinnat ovat sitten aivan oma juttunsa.

Brik on mukana Sitran Osaaminen näkyviin -teemaviikoilla!

Annina Eklund
Annina Silvonen
Yritysvalmentaja
Osaamisen kehittämiseen, tiimityöhön ja perehdytykseen erikoistunut Annina Silvonen on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja sertifioitu RMP Motivaatiovalmentaja. Annina on erityisen kiinnostunut yksilöiden ja tiimien potentiaalin kartoittamisesta ja kehittämisestä. Kouluttajana Anninan vahvuuksiin kuuluu välittömän ja avoimen ilmapiirin luominen ja monimutkaistenkin asioiden selittäminen selkeällä tavalla.
Lue lisää
Ilmoittaudu koulutukseen
Osaamiskartta
Kirjat
Osaamiskartta – Osaamisen kehittäminen työelämässä
Lue lisää
Aiheesta lisää
Työntekijöillä on oikeus koulutukseen
Osaamisen kehittäminen sivuutetaan, vaikka vaatimukset kasvavat.
Lue artikkeli
muuttuva työelämä
"Osaamisen kehittäminen on jokaisen vastuulla"
Lue artikkeli