Johta­misen ja esimiestyön erikoi­sam­mat­ti­lehti
kuinka kieltäytyä kohteliaasti

Kuinka kieltäytyä kohteliaasti? Opettele sanomaan ystävällinen ei

Vaikka oma työkuorma olisi kuinka täynnä, ”ein” sanominen lisätöille on silti yllättävän hankalaa. Kuinka niistä voi kieltäytyä kohteliaasti?

Kieltäytymistä voi ja kannattaa harjoitella. Kun tietää, kuinka ei-toivotuista pyynnöistä voi kieltäytyä kohteliaasta, oma hyvinvointi paranee ilman, että kukaan loukkaantuu.

Olennaista on haastaa oma syyllisyydentunto ja miellyttämisen tarve. Vasta kun itse uskot oikeuteesi kieltäytyä, voit tehdä sen ilman tunnelatausta, joka saattaisi kärjistää tilanteen kiusalliseksi. Selkeä, mutta ystävällinen kieltäytyminen kilpistyy harvoin konfliktiksi.

Samalla on hyvä pitää mielessä, että rakentavasti käsitellyt ammatilliset konfliktit ovat työyhteisöä eteenpäin vievä voima. Jos konflikteja ei synny, löydämme itsemme tilanteesta, jossa kukaan ei haasta vallitsevaa asiantilaa. Tällä tavoin organisaatio vain jämähtää paikoilleen.

Opettele jämäkkyyttä

Kieltäytymisen opettelussa auttaa jämäkkyyden harjoittelu. Jämäkkyys ei tarkoita vihamielisyyttä tai kielteisyyttä. Se on kahta ääripäätä – aggressiivisuutta ja alistuvuutta – tasapainottava toimintatapa. Muiden on helppo olla jämäkästi käyttäytyvän henkilön seurassa, sillä tämä tuntee omat oikeutensa ja ilmaisee oman kantansa sekä tavoitteensa selkeästi.

Jämäkkyys perustuu terveelle itsearvostukselle. Jämäkkä ihminen ei alistu muiden manipuloinnin edessä. Hän ei kuitenkaan kieltäydy mistään aggressiivisesti tai jätä asiaa passiivis-aggressiivisesti hoitamatta, vaikka olisi luvannut hoitaa sen. Jämäkkä henkilö ei itsekään käyttäydy manipuloivasti esimerkiksi pyynnön esittäjää syyllistäen.

Edmund J. Bournen mukaan jämäkkyyden opettelu koostuu kuudesta vaiheesta:

  • Sanattoman jämäkkyyden kehittäminen
  • Omien perusoikeuksien tunnustaminen ja käyttäminen
  • Omien tunteiden, tarpeiden ja toiveiden oivaltaminen
  • Jämäkän reagoinnin harjoittelu
  • Kieltäytymisen opettelu
  • Manipuloinnin välttämisen opettelu

Jämäkkyyden harjoittelu alkaa siitä, mistä ajan- ja elämänhallinta muutenkin: henkilökohtaisesta menestysmallista. Jotta voit onnistua, sinun täytyy tunnistaa omat tunteesi, tarpeesi ja toiveesi. Niiden avulla voit kirkastaa itsellesi tärkeimmät tehtävät ja priorisoida ajankäyttösi. On myös tärkeä tunnistaa, millaisissa tilanteissa ja keiden kanssa haluaisit olla jämäkämpi.

Kuinka pyynnöistä voi kieltäytyä kohteliaasti

Vaikka haluaisitkin eroon ikävästä tilanteesta, kieltäytymisen kanssa ei kannata hosua. Jos sinun on vaikea muotoilla sanojasi, ota aikalisä ja mieti rauhassa, miten asian hoidat. Kerro pyynnön esittäjälle, koska palaat asiaan.

Kun kieltäydyt, ota huomioon nämä asiat:

  1. Ole täsmällinen ja ilmaise selkeästi, mitä haluat ja mitä et halua tehdä.
  2. Jämäkkä elekieli auttaa olemaan luja myös henkisesti.
  3. Katso puhekumppaniasi suoraan.
  4. Pidä asentosi avoimena. Älä peräänny fyysisesti.
  5. Pysy rauhallisena.
  6. Voit pahoitella, ettet pysty toteuttamaan toivetta. Älä kuitenkaan pyytele liikoja anteeksi, ettei sinua aleta painostaa.

Jos pyynnön esittää henkilö, jonka kanssa sinulla ei ole tarvetta olla jatkossa tekemisissä, riittää, kun sanot lujasti ja kohteliaasti ”ei kiitos”. Jos tämä ei riitä, voit myös:

  • katsoa puhekumppania suoraan silmiin
  • puhua hiukan kovemmalla äänellä
  • vahvistaa kantasi: ”Sanoin ei kiitos.”

Monesti, esimerkiksi työpaikalla tai kotona, kieltäytymistä kannattaa kuitenkin selittää joillain tavoin – kuitenkin ilman pitkää tarinointia. Se vain lähinnä turhauttaa vastapuolta ja kuulostaa vastuunpakoilulta tai manipuloinnilta.

Usein on hyödyllistä edetä seuraavissa vaiheissa:

  • Toista puhekumppanin pyyntö – näin hän tietää sen menneen perille
  • Selitä, miksi kieltäydyt
  • Sano ei
  • Jos tilanteeseen sopii, esitä vaihtoehtoinen ehdotus. Tee tämä kuitenkin vain, jos jonkinlainen kompromissi löytyy helposti. Älä tee vastaehdotusta omaan syyllisyydentuntosi syrjintään vaan aidosta halusta.
Henni Jääskeläinen
Viestinnän asiantuntija
Kokenut taloustoimittaja Henni Jääskeläinen on työskennellyt esimerkiksi Alma Talentilla ja Talentumilla Talouselämän, Kauppalehden ja Markkinointi & Mainonnan toimituksissa. Henni on koulutukseltaan medianomi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin linjalta.
Lue lisää
Ilmoittaudu koulutukseen
Tehosta työtapojasi
Kirjat
Tehosta työtapojasi ja kaappaa aikaa itsellesi
Lue lisää
Aiheesta lisää
Onko tavoitteiden saavuttaminen hankalaa?
Menestysmalli selkeyttää sinulle, mihin panostaa ja minkä jättää vähemmälle.
Lue artikkeli
suorituskyky
Mistä optimaalinen suorituskyky syntyy? 5 vinkkiä energian lisäämiseen
Lue artikkeli