Johta­misen ja esimiestyön erikoi­sam­mat­ti­lehti
tavoitteiden-saavuttaminen

Onko tavoitteiden saavuttaminen hankalaa? Tee itsellesi menestysmalli

Tuntuuko tavoitteiden saavuttaminen mahdottomalta ajatukselta? Menestysmalli selkeyttää sinulle, mihin panostaa ja minkä jättää vähemmälle.

Todelliset menestyjät tunnistaa siitä, että he ovat määritelleet tavoitteensa tarkasti ja osaavat keskittyä juuri niiden saavuttamiseen. He ovat valmiita luopumaan monista, sinänsä mukavista, mutta tärkeimpien tavoitteiden kannalta toisarvoisista asioista – niitä voi tavoitella myöhemmin, jos ehtii. Tiedätkö sinä varmasti, mitä todella haluat ja mihin aiot keskittää aikasi ja energiasi?

Omien tavoitteiden saavuttaminen on kuitenkin mahdollista kaikille. Jokainen meistä ratkaisee itse, mitä menestyminen tarkoittaa. Sen ei ole pakko tarkoittaa ammatillista kehitystä, paksumpaa lompakkoa tai isompaa asuntoa. Se voi olla esimerkiksi henkisen tasapainon löytämistä, erinomaiseksi kuuntelijaksi tulemista tai työn tuoman merkityksellisyyden tunteen kasvattamista.

Valinnan mahdollisuuksia onkin runsaasti ja valitseminen tuntuu usein vaikealta. Säntäämme helposti uusien houkutusten perään ja unohdamme, että aika on rajallisin resurssimme. Mieti siis tarkasti, mihin käytät aikaasi ja kuka sen käytöstä saa päättää.

Tavoitteiden saavuttaminen vaatii valintoja

Menestysmalli on kiteytys siitä, mitä todella tavoittelet. Se auttaa sinua:

  1. Erottamaan tärkeät asiat vähemmän tärkeistä
  2. Luopumaan tarpeettomista tehtävistä ja vastuista
  3. Pääsemään eroon riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteesta
  4. Toimimaan energisemmin ja keskittyneemmin
  5. Hyödyntämään omia voimavarojasi kunnolla
  6. Sitouttamaan ympäristösi tukemaan tavoitteidesi saavuttamista

Ennen kuin laadit oman menestysmallisi, syvenny perinpohjin ajatuksiisi. Mitä syvemmälle jaksat kaivautua, sitä vahvempi menestysmallistasi tulee.

Selvitä itsellesi esimerkiksi:

  • Mihin uskot?
  • Mikä auttaa sinua jaksamaan?
  • Minkä eteen olet valmis ponnistelemaan?
  • Mitkä ovat tarpeesi?
  • Mitä teet mieluiten?
  • Minkä jättäisit mieluiten välistä?
  • Teetkö jotain siksi, että niin vain ”täytyy tehdä”?
  • Miten omat kokemuksesi ovat muokanneet sinua?
  • Millainen olet temperamentiltasi?
  • Millainen päivärytmi sopii sinulle parhaiten?

Aloita menestysmallin laatiminen

Pohdinnan jälkeen voit alkaa hahmotella menestysmalliasi seuraavien kysymysten avulla:

Mikä on tärkeintä elämässäsi ja työssäsi?

Mitä haluat elämältäsi ja mikä merkitys työllä on siinä? Kun alat laatia menestysmalliasi, sinun on aluksi päätettävä, mitä työltäsi haluat ja miksi. Mikä on sinulle tärkeintä? Minkä jättäisit mieluiten väliin?

Sitä, kuinka aikaasi ja energiaasi käytät, ohjaavat motivaatiotekijäsi. Niiden tulee sopia työsi kanssa yhteen, sillä arvoristiriidat stressaavat ja lisäävät syyllisyyden tunnetta. Jos et pysty syttymään ja innostumaan työstäsi, et pysty toimimaan siinä täydellä teholla.

Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteet työssäsi?

Mitkä ovat itse asettamasi tärkeimmät työtavoitteet? Entä tavoitteet, jotka esimiehesi on asettanut sinulle?

Miten yhdistät omasi ja esimiehesi tavoitteet niin, että lopputulos on paras mahdollinen omalta kannaltasi? Tämä on perustavanlaatuinen kysymys, jota kannattaa pohtia tarkasti. Tavoitteiden on oltava tasapainossa.

Kirjaamasi asiat ovat peruskiviä, joiden pohjalta menestysmallisi rakentaminen alkaa. Kun olet selvittänyt, mitkä työtehtäväsi ovat kaikkein tärkeimpiä sekä itsesi että esimiehesi kannalta, sinun on arvioitava, keskitytkö työssäsi tällä hetkellä näiden tavoitteiden toteuttamiseen vai kuluuko aikasi johonkin muuhun.

Muista, että tavoitteidesi kannalta on yhdentekevää, vaikka tekisit hyödyttömiä asioita kuinka hyvin tahansa.

Tavoitteiden saavuttaminen helpottuu ajankäytön seurannalla

Ennen kuin ajankäyttöään voi lähteä muuttamaan tehokkaasti, täytyy tietää, mihin aika kuluu. Tämä edellyttää systemaattista seurantaa.

Asioita ei kuitenkaan kannata arvottaa pelkästään niihin kuluvan ajan perusteella. Monet aikaa vievät asiat myös tuovat energiaa. Meidän onkin tasapainoiltava näiden kahden ulottuvuuden välillä.

Jos laiminlyöt jotain elämäsi tärkeää osa-aluetta, se kostautuu silloin, kun tarvitset sieltä tukea tai energiaa. Jos teet työsi huonosti, sitä ei ehkä tarvitse tehdä kohta ollenkaan. Jos et ehdi tavata ystäviäsi tai perhettäsi, he eivät ole tukenasi silloin, kun tarvitsisit heitä. Jos et kehitä itseäsi, et uudistu eikä sinulle kehity taitoja ja verkostoja, joita tarvitsisit myöhemmin.

Jos olet tyytyväinen ajankäyttöösi, nauti siitä, äläkä anna muiden sekoittaa sitä jatkossakaan. Se, että ajankäyttösi jakaantuu tasapainoisesti, ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi vapauttaa itsellesi lisää aikaa lisäämällä energisyyttäsi ja tehostamalla työtapojasi.

Jos taas koet, ettei sinulla ole aikaa niille asioille, jotka koet tärkeimmiksi, sinun täytyy joko muuttaa ajankäyttöäsi tai palata pohtimaan, mitä todella haluat elämältäsi.

Voit kysyä itseltäsi:

  1. Mikä estää minua ohjaamasta elämääni?
  2. Milloin aion aloittaa elämästä nauttimisen? Huomenna vai vasta eläkkeellä?
  3. Miksi en käytä tarpeeksi aikaa tärkeiksi kokemieni asioiden tekemiseen? Enkö uskalla?
  4. Enkö itse asiassa edes halua asioita, joita uskoin pitäväni tärkeinä? Vai onko kyse valinnan vaikeudesta, kun mahdollisuuksia on rajattomasti?

Vaikka olisit tyytyväinen nykyiseen ajankäyttöösi, kannattaa kuitenkin pohtia, miten valintasi vaikuttavat elämääsi tulevaisuudessa. Mitä arvelet ajattelevasi työurastasi eläkkeellä? Oletko tyytyväinen esimerkiksi siihen, kuinka paljon aikaasi kului työntekoon ja kuinka paljon vietit aikaa perheesi tai ystäviesi seurassa?

Myös työelämän tulevaisuuden muutokset asettavat omat haasteensa. Emme voi ennustaa niitä tarkasti, mutta viitteitä on olemassa. Onko työssäsi asioita, jotka voisit tehdä toisin pysyäksesi paremmin kyydissä? Millaista osaamista voisit päivittää tai hankkia?

Voit tehdä itsellesi myös ajankäyttösuunnitelman sellaisena, kuin haluaisit sen olevan. Muista varata riittävästi aikaa myös rentoutumiseen ja oman hyvinvointisi ylläpitämiseen.

Mieti, mistä luovut ja kiteytä menestysmalli

Jotta voit keskittyä tärkeisiin asioihin, sinun täytyy vapauttaa niiden tekemiseen aikaa ja energiaa jostain muualta.

Valitseminen ja luopuminen ovat saman asian kääntöpuolia. Jos haluat menestyä työssäsi, luovu tehottomista työtavoista. Jos haluat keskittyä, luovu jatkuvasti tavoitettavana olemisesta. Jos haluat laihtua, luovu joistain herkuistasi. Jos haluat viettää enemmän aikaa lastesi kanssa, lopeta työt aikaisemmin.

Emme aina arvosta omaa aikaamme tarpeeksi. Tämä johtaa siihen, ettemme osaa kieltäytyä riittävän jämäkästi asioista, jotka heikentävät tuottavuuttamme. Työpaikoilla on yleensä lukuisia turhia tapaamisia, tehtäviä tai muuta ajanhukkaa, jotka eivät ole kovin hyödyllisiä tärkeimpien tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Sinun täytyy oppia keskittymään ja sanomaan monille asioille ei.

Mistä asioista, tehtävistä ja kokouksista voisit luopua, jotta aikasi riittäisi paremmin tärkeimpien tavoitteiden toteuttamiseen?

Kun olet pohtinut, millaista (työ)elämää tahtoisit elää, on aika kiteyttää menestysmallisi ydinkohdat. Voit piirtää tavoitteesi esimerkiksi kaavioksi tai kirjoittaa luetteloksi. Sillä tavoin se iskostuu mieleesi sekä vaikuttaa ajatteluusi ja valintoihisi myös alitajuisesti. Se ohjaa sinua tarttumaan niihin mahdollisuuksiin, jotka kuljettavat sinua kohti tavoitettasi.

Jopa 97 % ajatuksistamme ja teoistamme on automaattisia. Menestysmallin kirjaaminen paperille auttaa ohjaamaan myös tiedostamatonta toimintaa.

Kun olet kuvannut menestysmallisi, mieti vielä:

  • Ovatko tavoitteesi ja ajankäyttöajatuksesi realistisia?
  • Perustuuko menestysmallisi riittävään itsetuntemukseen ja vastaako se voimavarojasi?
  • Ohjaavatko omat arvosi ja pitkän tähtäimen tavoitteesi todella valintojasi? Vai teetkö liian usein päätöksiä muiden miellyttämiseksi?
  • Auttaako strategia sinua selviämään myös tulevaisuuden työelämässä?
  • Sovittaako menestysmalli elämäsi ja työsi yhteen siten, että kaikille osa-alueille riittää aikaa?

Menestysmalli ei valmistu kerralla, vaan joudut käyttämään sen hiomiseen aikaa myöhemminkin. Tarkasta malli vaikkapa pari kertaa vuodessa: ennen kesälomille lähtöä ja vuodenvaihteessa.

Henni Jääskeläinen
Viestinnän asiantuntija
Kokenut taloustoimittaja Henni Jääskeläinen on työskennellyt esimerkiksi Alma Talentilla ja Talentumilla Talouselämän, Kauppalehden ja Markkinointi & Mainonnan toimituksissa. Henni on koulutukseltaan medianomi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin linjalta.
Lue lisää
Ilmoittaudu koulutukseen
Tehosta työtapojasi
Kirjat
Tehosta työtapojasi ja kaappaa aikaa itsellesi
Lue lisää
Aiheesta lisää
Mistä optimaalinen suorituskyky syntyy?
Ihmisen suorituskyky on sitä korkeampi, mitä enemmän hänellä on toimintaenergiaa. Sitä voi parantaa monella eri tapaa.
Lue artikkeli
hyvät muutostaidot
Liikaa tekemistä, mutta liian vähän aikaa ja energiaa?
Lue artikkeli