Johta­misen ja esimiestyön erikoi­sam­mat­ti­lehti
unelmia

Erilaisia unelmia – Konkreettisia tavoitteita vai vain häilyviä kangastuksia?

Millaisia unelmia sinulla on? Onko pääsi täynnä loistavia kehitysideoita ja tavoitteena paikka yrityksen johtoryhmässä? Vai onko haaveenasi viettää vain puolet vuodesta (tietysti se valoisampi puoli) Suomessa töitä tehden ja toinen puolisko vapaaehtoistyössä Balilla merikilpikonnia pelastamassa? Ehkä haaveenasi on saada omalle uralle kokonaan uusi suunta, opiskella uusi ala ja perustaa oma yritys? Tai sitten olet tyytyväinen nykyiseen työhösi ja haluat kehittyä yhdeksi alasi parhaimmista asiantuntijoista?

asiantuntija

Hyvä, sinulla on siis haave ja jonkinlainen suunta elämällesi. Näit itsesi kymmenen vuoden kuluttua sitten missä tahansa, ainakin tiedät, tai luulet tietäväsi, mitä haluat. Eteenpäin siis.

Uskotko oikeasti saavuttavasi tavoitteesi? Vai onko se kaukana horisontissa kelluva utuinen kangastus, jota kohti kuvittelet meneväsi, vaikka oikeasti istut paikoillasi odottamassa, että se lipuu sinun luoksesi?

Otetaan askel taaksepäin. Jos tavoitteesi on epämääräinen ”sitten joskus”, ”ehkä kymmenen vuoden päästä” tai ”sitten eläkkeellä”, ota se tarkempaan käsittelyyn. Nyt heti.

Tavoitteletko varmasti oikeaa asiaa? Jotain, mitä juuri sinä todella haluat? Ei kai unelmasi ole jäänne menneisyydestä, jotain mitä ennen halusit ja jota pidät mukanasi, koska siitä on liian vaikea päästää irti? Vai kopioitko huomaamattasi työkaverin tavoitteen, koska hänen konkreettinen etenemisensä päämäärää kohti herättää kateutta?

Kohti unelmia menestysmallin avulla

Jos unelmasi on jotain, mikä tekee sinut onnelliseksi ja mitä todella haluat, hyvä. Sitten sinulla varmaan on ajatus siitä, miten pääset tavoitteesi ja suunnitelmakin jo toteutuksessa? Eikö? Rakenna itsellesi menestysmalli.

Näin se käy:

  • Nimeä tavoitteesi. Sen teitkin jo.
  • Määritä nykytilasi. Missä kohtaa olet polulla, joka vie sinut kohti tavoitetta?
  • Katsahda hetkeksi taaksepäin: mitkä asiat ovat tuoneet sinut siihen pisteeseen, jossa olet nyt?
  • Nimeä mahdollisia välietappeja, jotka vievät sinua eteenpäin kohti suurempaa tavoitetta.
  • Ala tehdä asioita, jotka vievät sinua kohti unelmaasi. Tee lyhyempien aikavälien suunnitelmia, joiden avulla saavutat välietappeja. Varaa aikaa kalenteristasi ja tee to do -listoja. Karsi myös epäolennainen pois not to do -listojen avulla.

Valitse välietapeiksi mahdollisimman konkreettisia asioita. Jos tavoitteenasi on tulla oman alasi johtavaksi asiantuntijaksi, varaa kalenteristasi aikaa, jolloin luet alan kirjoja ja tuoreimpia tutkimuksia. Tee selkeä suunnitelma siitä, kuinka verkostoidut muiden asiantuntijoiden kanssa. Varaa aikaa koulutuksille. Suunnittele, kuinka tuot asiantuntemustasi esille ja näyt esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

vaiheet

Työntekijän ja työnantajan vastuu

Aika asettaa tietysti omat rajoitteensa. Sitä on aina liian vähän. Sen vuoksi sinun on varattava kalenteristasi aikaa tavoitteen edistämiselle, muuten tavoite hautautuu kiireellisempien asioiden jalkoihin ja muuttuu jälleen epämääräiseksi kangastukseksi. Edistymisen tahdilla ei välttämättä ole merkitystä, pääasia että edistyt. Varaa aikaa sitä enemmän, mitä nopeammin haluat edetä.

Kannattaa pitää mielessä, että työntekijöiden osaamisen kehittäminen kuuluu myös työnantajalle. Entäpä, jos ottaisit tavoitteesi suoraan puheeksi vaikka seuraavassa kehityskeskustelussa? Siellä heitetään kuitenkin ilmoille se ”missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua” -kysymys, joten kannattaa käyttää tilaisuus hyödyksi. Voit saada oivallisia vinkkejä asiasi edistämiseen ja voitte keskustella siitäkin, kuinka voisit käyttää työaikaasi itsesi kehittämiseen.

Sitten vain unelmia toteuttamaan! Tai hetkinen. Entä jos sitä suurta unelmaa ei olekaan? Ehkä haluat vain elää hetkessä, koska koskaan ei voi tietää, mitä huomenna tapahtuu vai tapahtuuko mitään. Tärkeää sekin, mutta voi käydä raskaaksi, jos jatkuvasti kelluu virran mukana eikä omalle elämälle ole edes karkeita suuntaviivoja.

Unelmien ja tavoitteiden ei tarvitse olla isoja. Jokaisen ei tarvitse haluta toimitusjohtajaksi tai mullistavien innovaatioiden kehittäjäksi. Voit yhtä hyvin tavoitella vaikka sitä, että luet enemmän kirjoja tai opit ymmärtämään työkavereitasi paremmin. Hyviä lisäapuja omien tavoitteidesi suunnitteluun löydät esimerkiksi tästä Psychology Todayn artikkelista.

Henni Jääskeläinen
Viestinnän asiantuntija
Kokenut taloustoimittaja Henni Jääskeläinen on työskennellyt esimerkiksi Alma Talentilla ja Talentumilla Talouselämän, Kauppalehden ja Markkinointi & Mainonnan toimituksissa. Henni on koulutukseltaan medianomi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin linjalta.
Lue lisää
Ilmoittaudu koulutukseen
Työntekijän-vastuu-ja-työelämätaidot
Kirjat
Työntekijän vastuu ja työelämätaidot
Lue lisää
Aiheesta lisää
Onko tavoitteiden saavuttaminen hankalaa? Tee itsellesi menestysmalli
Menestysmalli selkeyttää sinulle, mihin panostaa ja minkä jättää vähemmälle.
Lue artikkeli
työrauha
Hyvät muutostaidot auttavat jaksamaan - Opi kasvattamaan resilienssiäsi
Lue artikkeli