Johta­misen ja esimiestyön erikoi­sam­mat­ti­lehti
etäkoulutus

Etäkoulutus tarjoaa kustannussäästöjä, joustoa ja tehokasta oppimista

Laadukas etäkoulutus ei tarkoita tietokoneen ääressä nuokkumista, vaan tehokasta ja innostavaa oppimista.

Jos meneillään olevasta covid-pandemiasta haluaa löytää jotain positiivista, niin ainakin se opetti kerralla melkein kaikki suomalaisetkin toimimaan verkossa. Mekin Brikissä jouduimme pohtimaan uudelleen koulutustarjontaamme, ja olemme nyt kaksi vuotta panostaneet erilaisten etäkoulutusmahdollisuuksien kehittämiseen. Olemme alusta asti myös keränneet palautetta siitä, miten onnistumme, ja kehitämme etävalmennuksiamme jatkuvasti niiden perusteella.

Tämän päivän etäkoulutus on jotain aivan muuta, kuin miltä se saattaa mielikuvissa näyttää. Se ei ole tylsistyttävää päätteen äärellä nukahtelua uuvuttavan luennoitsijan lukiessa kalvoja yksitoikkoisella äänellä. Palautteiden perusteella laadukas etäkoulutus on sen sijaan innostavaa, osallistavaa ja tehokasta.

Etäkoulutus avaa myös työntekijöiden kouluttamiseen aivan uusia mahdollisuuksia, sillä käytännön järjestelyt on helpompi toteuttaa kuin silloin, kun koulutus edellyttää kaikkien osallistujien saapumista fyysisesti samaan tilaan tiettynä päivänä. Suurta hyötyä etäkoulutuksesta saavat siis varsinkin eri alueilla toimivat yritykset, joiden on erityisen vaikea koota henkilöstöään yhteen paikkaan.

Etäkoulutus tarjoaa kuitenkin uudenlaisia tapoja oppimiseen aika- ja kustannustehokkaasti kaikille muillekin.

Etäkoulutus tarjoaa monia hyötyjä:

  • Ei tarvitse matkustaa
  • Ei tarvita koulutustiloja, jolloin syntyy kustannussäästöjä
  • Koulutus voidaan pilkkoa pienempiin osiin, mikä edistää oppimista
  • Koulutuksia on mahdollista nauhoittaa
  • Mahdolliset koulutustilaisuuksien välillä suoritettavat tehtävät tukevat oppimista
  • Yhdistelmäkoulutus (esimerkiksi webinaari, video, työkirja ja välitehtävät) takaa monipuolisen sisällön
  • Materiaaleja on helppo jakaa monipuolisesti erilaisissa muodoissa
  • Asioiden kertaaminen helpottuu

Etäkoulutus vaatii keskittymistä

Myös etäkoulutuksesta on mahdollista tehdä osallistavaa. Sopivasti mitoitetut koulutusjaksot ja niihin kuuluvat pienryhmäkeskustelut sekä yksilöpohdinnat tekevät etäkoulutuksesta innostavaa ja pitävät keskittymistä yllä. Etäkoulutuksissa oikea rytmitys ja tauotus on kuitenkin tärkeää. Etäkoulutukseen keskittyminen vaatii osallistujan huomiolta vielä enemmän kuin lähikoulutus, sillä ympäristö (tietokoneen ruutu) ei ole yhtä mielenkiintoinen kuin mukava koulutustila, jossa on ympärillä aitoja ihmisiä. Me pidämmekin kiinni tauoista ja ymmärrämme, että ihminen ei pysty antamaan täyttä panostaan 24/7, eikä oikeastaan edes kahdeksaa tuntia päivässä.

Etäkoulutuksemme eivät ole monen tunnin luentoja. Koulutuksessamme jokainen pystyy omaksumaan teoria- ja taustatietoa myös itsenäisesti ja omaan tahtiin. Tämän lisäksi tarvitaan kuitenkin mahdollisuutta keskustella, kysyä kysymyksiä, vaihtaa ajatuksia ja oppia toisilta. Käytämmekin etäkoulutuksissamme yhteisen ajan juuri aktiiviseen vuorovaikutukseen osallistujien kesken. Yhteiset webinaarit ovat osallistavia ja keskustelevia. Valmentaja on suunnitellut niitä varten pohdintatehtäviä ja yhteisiä harjoituksia, jotka auttavat syventämään käsiteltävää aihetta yhdessä.

Asiakkaidemme mukaan onnistuneen etäkoulutuksen salaisuus on yhdistelmä valmentajan asiantuntemusta ja muiden osallistujien kanssa käytäviä mielenkiintoisia keskusteluita. Tietenkin myös tekniikan ja aikataulutuksen täytyy toimia, mutta ne eivät yksin riitä.

Monella jatkuvat etäpalaverit ja -koulutukset saattavat tulla jo ulos korvista, mikä sekin on ymmärrettävää. Hyvä koulutus pitää kuitenkin mielenkiinnon yllä, innostaa ja vaikuttaa, toteutettiin se sitten kasvotusten tai etänä.

jari-salminen
Jari Salminen
Yritysvalmentaja
KTT Jari Salminen tarjoaa vankkaan osaamiseen perustuvaa käytännönläheistä valmennusta monilta johtamisen osa-alueilta. Yli 20-vuotisen valmentajauransa aikana Jari on kouluttanut yli 10 000 johtajaa ja esihenkilöä. Näissä valmennuksissa on käyty lukuisia mielenkiintoisia keskusteluita, joiden antia Jari yrittää valmennustyössään välittää muillekin. Muutoksen johtamisen ohella Jari valmentaa laaja-alaisesti johtamistyöhön liittyviä aiheita, kuten esihenkilötyö ja tiimitoiminta, yritystalous sekä asiantuntijapalveluiden myynti.
Lue lisää
Ilmoittaudu koulutukseen
Osaamiskartta
Kirjat
Osaamiskartta – Osaamisen kehittäminen työelämässä
Lue lisää
Aiheesta lisää
Motivaatioprofiili auttaa löytämään luontaiset tavat oppia uutta
Kaikki eivät motivoidu samoista asiosta. Myös sopivat tavat oppia vaihtelevat.
Lue artikkeli
hybridityö
Millainen on motivoiva etäpalaveri?
Lue artikkeli