Johta­misen ja esimiestyön erikoi­sam­mat­ti­lehti
työelämäkoulutus

Valitse työelämäkoulutus, joka vaikuttaa aidosti

Kuinka valita omalle organisaatiolleen parhaiten sopiva työelämäkoulutus?

Vedän vettä valuvan takin päältäni ja työnnän sen henkariin. Sataa kolmatta päivää. Ehdin juuri istahtaa työpöytäni ääreen ja napsauttaa näytön päälle, kun Johanna kopistelee huoneeni oviaukkoon.

”Huomenta Riikka. Onko sulla pari minuuttia aikaa?”

Vastausta odottamatta Johanna sulkee oven ja nykäisee itselleen tuolin.

”Mun pitää kohta lähteä asiakaskäynnille, mutta nopeasti vaan yksi asia. Päätettiin perjantaina johtoryhmän kokouksessa, että meidän rekrytiimiä voisi vähän kouluttaa, kun nyt on tullut niin paljon muutoksia ja pakka vähän hajalla. Jos sä viitsisit vähän kartoittaa vaihtoehtoja kun olet nyt muutenkin näistä jutuista huolehtinut. Tää pitäisi saada aika nopeasti aluille, että saadaan vielä tämän vuoden budjettiin.”

”Viitsin, mutta ensin pitäisi ehkä vähän tarkemmin tietää, millaista koulutusta. Joku kommunikointikoulutus tai uutta näkökulmaa rekryprosesseihin? Vai ihan tiimityön parantamista?” sanon.

Aina sama juttu, pitäisi saada ”jotain koulutusta”, mutta asiaa ei mietitä loppuun asti. Aivan kuin pääasia olisi se, että voimme kertoa kehittävämme henkilökuntamme osaamista eikä se, että koulutuksista olisi oikeasti jotain hyötyä. Jatkan:

”Niin ja miten paljon tähän oltaisiin valmiita panostamaan?

”Alkuvuosi meni niin hyvin, että paukkuja löytyy kyllä nyt vaikka vähän isompaankin satsaukseen. Pääasia, että saataisiin hommaa pyörimään tehokkaammin nyt, kun uusia on aloittanut jonkin verran ja aika paljon on ollut nyt päällekkäistä työtä ja muutenkin sekavaa. Emmä nyt sitten tiedä olisko se joku missä keskitytään työyhteisön toimintaan”, Johanna sanoo ja liikehtii tuolillaan levottomasti. Ilmeisesti on jo kiire seuraavaan paikkaan.

Hän nouseekin jo ja sanoo:

”Mutta jos sä katot tarjonnan ja etsit parhaan. Mun pitää alkaa lähteä. Koitetaan saada tästä päätös ihan parin viikon sisällä jo.”

***

Lähden itsekin palaveriin. Kun se on ohi, alan selata koulutusten tarjoajien vaihtoehtoja. Tälle päivälle kaavailemani raportin kirjoittaminen saa odottaa, jotta saan koulutusasian käyntiin.

Johanna ei antanut – tietenkään – kovin tarkkaa kuvausta siitä, millainen koulutuksen pitäisi olla. Käyn juttelemassa rekrytiimin vetäjän kanssa asiasta. Hän kertoo, että kasvaneen tiimin ilmapiiri on ollut hyvä, mutta vastuiden jakautumisessa on ollut haasteita. Oleellista olisi saada rekrytointiprosessit nopeammiksi, kun henkilöstöresursseja on nyt hyvin käytössä. Päätämme, että järkevintä on etsiä sopiva tiimikoulutus, joka auttaisi kirkastamaan tavoitteita sekä välttämään päällekkäistä työtä ja muuta sähläystä.

Mieleeni tulee heti pari koulutusyritystä, joilta olen ostanut palveluja aiemmin. Toinen ei näytä tarjoavan koulutusta tiimeille. Toisen nettisivut eivät avaudu, vaikka koetan klikata niitä useamman kerran. Huokaan ja menen koulutustarjontaa kokoavalle sivustolle.

Tiimikoulutuksia on tarjolla lukuisia, kuinkas muuten. Olen huolehtinut firmamme koulutusasioista nyt kolmen tai neljän vuoden ajan ja vastaan on tullut ties mitä. Eräs tuttu nimi pomppaa esiin tiimikoulutuslistallakin, siihen en koske enää pitkällä tikullakaan. Erehdyin itse käymään joskus kyseisen lafkan koulutuksen rakentavan palautteen antamisesta. Koulutuksen anti oli sama, kuin minkä olisi voinut kaivaa itse esiin lyhyellä googlauksella. Kouluttaja oli nuiva, väisti kysymykset ja luki monotonisesti suoraan powerpointilta. Kun annoin hänelle päivän päätteeksi koulutuksesta rakentavaa palautetta, omaehtoisen harjoituksen vuoksi, hän näytti hetken tukehtuvan liian tiukkaan kravattiinsa, yskäisi juuri ja juuri kuultavissa olevan kiitoksen ja kirjaimellisesti käänsi minulle selkänsä.

Selaan tiimikoulutusten listaa. Tarjolla on sekä räätälöitäviä vaihtoehtoja että avoimia koulutustilaisuuksia. Avoimet koulutukset näyttävät kuitenkin olevan lähinnä tiiminvetäjille. Lienee parasta tilata kouluttaja tänne paikan päälle, kun tarkoituksena on kerran kouluttaa koko rekrytiimiämme.

Käyn läpi koulutusfirmojen saamia arvosteluja ja selaan niiden nettisivuja. Löydän useammankin hyvänoloisen vaihtoehdon, joihin täytyy laittaa tarjouspyyntö. Sen on kuitenkin pakko odottaa huomiseen.

***

Seuraavana aamuna ei sada. Ei tosin ole varsinaisesti kirkastakaan, mutta ainakaan en kastu läpimäräksi kävellessäni bussipysäkiltä toimistolle.

Heti ensimmäisenä aion lähettää tarjouspyynnöt tiimikoulutuksista. Siten saisin sen asian hetkeksi pois mielestäni ja voisin keskittyä raporttiin, joka olisi pakko saada tänään ainakin puolivalmiiksi.

Kokeilen vielä uudelleen avata tutun yhtiön sivuja, joille en eilen päässyt. Saan edelleen vastaan vain errorin. Olkoon sitten. Päädyn lähettämään tarjouspyynnön viiteen eri koulutusfirmaan, jotka kaikki ovat minulle ennestään tuntemattomia. Valitsin firmat niiden saamien arvioiden ja tiimivalmennusten kuvausten perusteella.

Saan ensimmäisen vastauksen jo tunnin päästä. Eräs kouluttaja kyselee sähköpostilla lisätietoja tarjouksen tekoa varten. Viesti on täynnä pilkkuvirheitä. Pian toisestakin paikasta vastataan. Sähköpostiviestissä kiitetään tarjouspyynnöstä ja luvataan olla yhteydessä vielä puhelimitse seuraavana päivänä.

Ensimmäisen soiton saan iltapäivällä. Kouluttaja kertoo ummet ja lammet heidän koulutustensa saamista kiitoksista ja siitä kuinka ne ovat auttaneet jo ties miten montaa supertiimiä. Tuntuu, kuin keskustelisin puhelinmyyjän kanssa, sillä suunvuoroa on yhtä hankala saada. Ukko lupaa toimittaa ”upean tarjouksensa” mitä pikimmin ja vasta puhelun päätyttyä tajuan, että hän ei kysynyt minulta oikeastaan mitään.

***

Seuraavana päivänä sataa taas. Minulla ei ole sovittu päivälle kuin yksi skype-palaveri, joten päätän suosiolla jäädä kotiin. Jos sade jatkuu vielä kauan, viemäritkin varmaan tulvivat jo yli. Onneksi minulla ei ole koiraa, jota pitäisi ulkoiluttaa. Minun ei ole pakko poistua kotoa tänään hetkeksikään, jos ei huvita.

Aloitan työt aikaisin. Vedän villasukat jalkaan ja käperryn kahvimukin kanssa sohvannurkkaan. Vedän läppärin syliini ja jatkan raporttia, jonka sain eilen onneksi jo hyvälle mallille.

Saan päivän ensimmäisen kouluttajapuhelun tasan yhdeksältä. Kouluttaja vaikuttaa asialliselta ja kyselee paljon. Hän lupaa lähettää tarjouksen parin päivän sisällä.

Toinen puhelu tulee pian edellisen päätyttyä. Tämä on se, joka lupasikin eilen palata vielä puhelimitse asiaan. Kouluttaja kyselee rekrytiimin koosta ja siitä, mikä koulutuksessa olisi mielestäni keskeisintä. Kerron, että tiimissä on muutaman kuukauden sisällä aloittanut kolme uutta henkilöä ja että tarkoituksena olisi saada yhteistyö pelaamaan mahdollisimman hyvin niin, että jokaiselle löytyisi luonteva tehtävänkuva ja että turha ja päällekkäinen työ vähenisi. Keskustelemme pitkään siitä, millainen koulutuskokonaisuus olisi tavoitteiden kannalta järkevin. Kouluttaja ehdottaa useamman tapaamiskerran kokonaisuutta, jotta koulutuksessa käytävät asiat jäisivät oikeasti mieleen ja niitä tulisi pohdittua kunnolla. Hän lupaa minulle tarjouksen seuraavaan päivään mennessä.

***

Perjantaina olen saanut neljä tarjousta viidestä. Puhelinmyyjä-kouluttajan tarjouksen sivuutan saman tien. Se on hirvittävän näköinen lista täynnä konsulttijargonia ja viittauksia suuriin jenkkiajattelijoihin. En usko rekrytiimimme saavan sisällöstä mitään irti, varsinkaan, kun ukkoa ei tuntunut kiinnostavan ollenkaan paikka, johon oli tarjousta tekemässä.

Pilkkuvirhetyypin tarjous on vähän epämääräinen. Pyydän häneltä tarkennusta siitä, mitä ovat ”osallistavat metodit”, jotka on mainittu useassa kohtaa tarjousta niitä kertaakaan tarkemmin avaamatta. Vastaus tulee nopeasti: yhteistä pohdintaa ja keskustelua tiimitoiminnan parantamiseksi. Ehkä tämäkään ei ole meille, liian epämääräistä.

Jäljelle jää kaksi tarjousta. Molempien kouluttajien kanssa juttelin keskiviikkona ja molemmat vaikuttavat hyviltä. Tarjoukset tuntuvat tarpeeksi konkreettisilta. Kouluttaja, jonka kanssa puhuin pitkään koulutuksen keskeisimmistä tavoitteista, on lisännyt tarjoukseen myös mahdollisuuden koko tiimin persoonallisuusprofiilien testaamiseen. Siitä voisi olla paljon hyötyä uusiksi myllätyssä tiimissä. Tarjouksesta löytyy myös linkki tiiminvetäjille tarkoitettuun oppaaseen, joka vaikuttaa pikaisella silmäyksellä hyödylliseltä. Välitän linkin rekrytiimin vetäjälle.

Sovin molempien tarjousten lähettäjien kanssa tapaamisen. Ne järjestyvät onneksi jo seuraavalle viikolle, kun tähdennän, että asialla on melko kiireinen aikataulu. Ainakin kouluttajilla näyttää olevan joustovaraa.

***

Tapaan ensimmäisen kouluttajan seuraavana tiistaina. Sade näyttää vihdoin lakanneen. Nyt joka paikka on kuitenkin jäässä, sillä lämpötila painui pakkaselle heti sateiden loputtua. Keskityn jokaiseen askeleeseeni, jotta pysyn pystyssä ja kiroan samalla mielessäni korkokenkävalintaani. Pääsen kuitenkin ehjänä koulutusfirman toimistolle.

Tapaaminen sujuu hyvin. Kouluttaja on miellyttävä nuori mies, jonka olemus on rauhallinen ja esitys selkeä. Käymme läpi hänen tarjoustaan ja tunti vierähtää nopeasti. Lupaan palata hänelle asiaan pian ja lähden liukastelemaan kohti metroasemaa ja omaa toimistoamme.

Kouluttaja tuntui vakuuttavalta ja uskon, että hän on varmasti erinomainen työssään. En ole kuitenkaan aivan varma siitä, onko hän tilanteeseemme sopiva. Rekrytiimimme on äänekäs ja välillä riehakaskin, joten onko rauhallinen ja totiseltakin vaikuttava henkilö paras valinta parantamaan heidän tiimityötään? No, huomenna tapaisin toisen kouluttajan, joten olisin silloin viisaampi.

***

Toisen kouluttajatapaamisen olen sopinut omalle toimistollemme, joten seuraavana päivänä en joudu liukastelemaan ylimääräisiä matkoja. Tänään tajusin kyllä jättää korkkaritkin onneksi kotiin.

Tapaan naisen aulassa ja sulkeudumme neukkariin napattuamme ensin kahvit mukaan. Keskustelu lähtee käyntiin vaivattomasti ja jatkamme siitä, mihin jäimme puhelimessa edellisellä viikolla. Kouluttaja käy tarjoustaan läpi järjestelmällisesti ja kyselee vielä lisää rekrytiimin toiminnasta. Hän osaa selvästi asiansa, mutta ei ole luonnennoitsijamaisen jäykkä, enemmänkin iloinen ja pirteä.

Koulutuksen sisältö vaikuttaa lupaavalta ja olisi muokattavissa tarpeen mukaan. Tiimikoulutuksen yhteydessä tehtävät persoonallisuusprofiilit ovat myös iso plussa. Lisäksi valmentaja ehdottaa, että koulutuksen vaikutusta voisi seurata sillä, nopeutuvatko rekrytointiprosessit sen aikana todella, kuten tarkoitus olisi.

Olen vakuuttunut, että olen juuri löytänyt parhaiten sopivan kouluttajan. Kättelemme ja lupaan palata asiaan seuraavana päivänä.

Työkoneellani minua odottaa sähköposti. Viides koulutusfirma, jolle lähetin tarjouspyynnön, on lähettänyt minulle tarjouksen. Tätä ennen sieltä ei ole otettu minuun mitään yhteyttä, vaikka kerroin aikataulun olevan tiukka. Silmäilen tarjouksen läpi. Siihen näyttää olevan liitetty lähes sanasta sanaan sama yleisluontoinen teksti kuin mikä yhtiön nettisivuiltakin löytyy. Siirrän tarjouksen roskakoriin vaivautumatta vastaamaan siihen.

***

Torstaina koputan Johannan raollaan olevalle ovelle. Hän huikkaa minut sisään ja istuudun.

”Mä olen nyt käynyt läpi näitä tiimikoulutuksia rekrytiimiä varten. Lähetin useamman tarjouspyynnön ja tapasin mielestäni potentiaalisimmat. Päädyin nyt tällaiseen vaihtoehtoon, mutta halusin käydä sen vielä sun kanssa nopeasti läpi, ennen kuin hyväksyn tarjouksen”, sanon ja selostan lyhyesti läpi tarjouksen ja kouluttajasta saamani vaikutelman. Olen päätynyt naiseen, jonka eilen tapasin ja joka vaikutti olevan kiinnostunein siitä, mitä koulutuksella on ihan oikeasti tarkoitus saada aikaan.

”Kuulostaa tosi hyvältä. Täähän onkin ihan fiksua, että tää on tämmöinen pidempi prosessi eikä mikään päivän tai kahden pläjäys. Se on varmaan tosi oleellista sen kannalta, että tiimi alkaa ihan oikeasti puhaltaa yhteen hiileen. Ja tää persoonallisuusjuttu, tästä mä tykkään”, Johanna sanoo ja jatkaa:

”Sä saat Riikka kyllä jatkossakin hoitaa nämä koulutusasiat meillä, jos se vaan sulle itsellesi sopii. Tää hoituu niin tehokkaasti ja alat olla aika hyvin kartalla alan toimijoistakin.”

Hoidanhan minä. Seuraavaksi joku voisi vaikka tulla kouluttamaan johtoryhmäämme toimimaan järjestelmällisemmin, jotta tällaiset kiireelliset koulutustarpeet olisivat tiedossa vähän pidemmällä varoitusajalla.

ostajan-opas
Henni Jääskeläinen
Viestinnän asiantuntija
Henni vastaa Brik-lehdestä sekä työskentelee tiiviisti myös Brikin kirjatuotannon ja oppaiden parissa. Hennin erikoi­salaa on erityi­sesti erityyp­pisten tekstien tuot­ta­minen.
Lue lisää
osaamiskartta
Kirjat
Osaamiskartta – Osaamisen kehittäminen työelämässä
Lue lisää
Aiheesta lisää
Myyntikoulutus avaa asiakastyön umpisolmut
Hae apua ajoissa tai juutut kyntämään pelkkää kaskea.
Lue artikkeli
osaamisen kehittäminen
Haluatko olla hyvä johtaja? Käy laadukas esimieskoulutus
Lue artikkeli